recenziya na xudozhnij film andriya tarkovskogo stalker recenzii - Шкільний Всесвіт

«Сталкер» — останній фільм режисера, знятий на Батьківщині, — якось залишився «на узбіччі» нашого сприйняття його творчості: його не вводили в постійно зростаюче число публікацій про Тарковском, взагалі — те получивших саму можливіість появи вже після його смерті

И на рівні всього контексту творчості великого режисера, і на рівні эстетической мікроструктури фільм «Сталкер» ще чекає свого аналізу: ніяких поколінь (у відмінність, скажемо, від «Іванова дитинства», «Андрія Рубльова», «Дзеркала») тут сьогодні просто немає.

Згодом і тут будуть пізнані ці сложнейшие відгуки головних внутрішніх тим, що связуют вся творчість Тарковского в одне — єдине лірико — поетичне висловлення

Насамперед перед нами найрідший випадок повного переосмислення літературного оригіналу: Сталкер Стругацких — мародер Зони, що торгує її загадками, у Тарковского стає її апостолом, він веде сюди заблудшие, нещасні душі, щоб здійснилися їхні таємні бажання. Він, провідник, безкорисливий. Тут він нічого не бере й нічого не може одержати для себе, такий закон Зони (учитель Сталкера побажав собі — одержав і загинув).

Цей змучений, весь немов би обвуглена людина, з особою Ван Гога (разюча подібність із ним актора Олександра Кайдановского), у Зоні, обгородженої, охоронюваної, недоступної для прибульця, незбагненної, — щасливий. Він приходить на побачення із Зоною, як на побачення зі спокоєм, тишею, самітністю. Волею. Він почуває Зону, як самого себе, ловить її погрози, її полегкість. Він приходить сюди з вогкого, звироднілого, омертвілого миру, де живуть люди, щоб ловити заходи її величезних трав, щоб слухати пульсацію її води, щоб чути її таємничі заклики

Тарковский не дає нам відповіді на те, що вона таке, ця Зона. Говорять, що її залишили прибульці, що вона породжена метеоритом, але вона просто є. І Сталкер все водить і водить сюди людей, у всім изверившихся, з порожніми душами й очами, сподіваючись, що їхні бажання виявляться високі й безкорисливі…

Говорять, що у фільмі Тарковского, на відміну від оригіналу Стругацких, Сталкер морочить своїх клієнтів, що отут вся Зона безпечна; це помилка, це невірно: сліди смерті видні всюди, і загибель іншого Сталкера, про яке мова йде, — правда

Тепер — про іншому. Фільм Тарковского — не наукова фантастика. Це містерія. Це знову «страсті». По суті, всі картини режисера належать до роду «страстей» — древньому роду мистецтва. Чи не тому — знакова ознака жанру — так часто у фільмах Тарковского звучить арія Петра їх баховских «Страстей по Матвію» (в «Сталкере» її недбало, але дуже точно насвистує письменник (А. Солоницын) — надірваний, розморено багатослівний, гордовитий, розпещений і абсолютно нещасний).

«Страсті» — це випробування сумнівами, пошуки віри, це хресний шлях людської душі, що проходить через жахи життя, чужу смерть, самітність

Сталкер у Тарковского — людина, що стає добровільним провідником по такому от хресному шляху, він водить заблудшие душі по Зоні дорогою самопізнання, навіть не знаючи про кінцевий підсумок. Не знаючи, але вірячи. Втім, тепер цей підсумок перед ним: жоден з теперішніх його ведених рішуче не хоче переступити через поріг кімнати, де виконуються заповітні бажання, тому що ці бажання напевно дрібні, егоїстичні, низки

Вони йдуть від чуда, ухиляються від нього — вертаються із Зони такими ж, якими прийшли. Вони неварті «страстей», тому що вони, як це сказано в Новому Завіті, «не холодні й не гарячі», гірше чого для людини бути не може…