recenziya na spektakl shhe van gog recenzii - Шкільний Всесвіт

У програмі до спектаклю Фокін розповідає про те, як, працюючи з Євгенієм Мироновим над «Братами Карамазовыми» відвідував психіатричну лікарню, а там йому довелося побачити виставку картин пацієнтів

Роботи ці так його вразили, що він пригадав Врубеля й Ван Гога й задумався, чи варто лікувати божевільних художників. Та й що взагалі варто розуміти під психічним здоров’ям? Про це він і поставив нинішній спектакль, позначивши його жанр «історія хвороби». (Фокін значиться не тільки режисером, але й автором ідеї й композиції.)

Судячи зі спектаклю, режисер порахував, що лікувати божевільних творців не треба, оскільки це вбиває талант. Таким нехитрим міркуванням і вичерпується «послання» нового спектаклю. albion silver Що досить зненацька для Фокіна, що хоч знавав провали, але ніколи не слыл простаком і скоріше схильний «перевантажити» свої спектаклі змістами, чим «недовантажити» їх.

Художник Олександр Боровский на сцені старій Таганки побудував клітку, що трансформується, — загін із залізних лікарняних ліжок під низькими рядами сліпучих ламп денного світла. Композитор Олександр Бакши, з яким Фокін працює останні роки, склав у типовій для себе манері музичне середовище: півтори години безперервних лязгов, свистів, шепотів, скрежетов, шурхотів, у які те ритмічно вплітаються нескладні бурмотання й выклики пацієнтів, те надовго повислої томливої паузи

Застиглі й розмірно, що рухаються фігури, на тлі залізних сіток у контровом світлі здаються примарними, диссонансная музика турбує й тягне нерви — ігровий простір для того, щоб поставити спектакль про божевілля й про талант, створено. Далі, на жаль, кінчається театр і починається Література

Фокін не ризикує сам писати діалоги для спектаклю й покликав для цього Івана Савельєва, але, видимо, настільки однозначно сформулював замовлення, що юний антибукеровский лауреат у своїх текстах завороженно повторив усе, що говорив йому режисер, слово в слово. buy albion gold І от посередині гарного божевілля в реалістичній сцені, що казна — звідки узявся, дуже радянський доктор (Андрій Смоляків) доповідає химерної мамаше генія (Євдокія Германова) про те, що талант не має потреби в лікуванні й що невідомо ще, хто нормальний

Тексту в спектаклі мало. cheap albion gold Крім згаданої сцени так ще забавного, безглуздо — курячого тарахтения мамаши навколо свого осклянілого генія розмов немає. cheap albion gold Але й ці здаються зайвими. Втім, як висувати претензії до автора діалогів, якщо задум спектаклю наскрізь літературний і сконструйований. albion gold Євгенію Миронову, що зовсім недавно в спектаклі того ж Фокіна чудово зіграв божевілля Івана Карамазова, у цьому спектаклі грати чогось

Не можна ж всерйоз уважати роллю образ «божевільного генія взагалі», без характеру й історії. buy albion silver А виходить, йому доводиться сидіти остекленело, викрикуючи що — небудь начебто: «Кран — нах!» або «Сурик!», у той час як за його спиною (читай: в уяві) скакають у божевільному танці пацієнти й доктори (хоча хореографія Миколи Андросова далека від божевілля).

Миронов чесно намагається відробити свій акторський клас. cheap albion silver У сцені, коли, видимо, після якоїсь жахаючої процедури його годують із ложечки, він жалюгідний, безглуздий і дрібно тремтить. buy albion gold У сцені з уявлюваною японкою, що вручає йому ніж, — прояснений. Режисер придумав, що черговий Ван Гог, над яким поглумилися, теж відріже собі вухо. Миронов відрізає. Але не пояснити, не виправдати цього по — актерски не може

Вражаюча історія об «ще Ван Гоге», імовірно, залишилася десь у душі режисера.