recenziya na knigu sonetiv vilyama shekspira shekspir vilyam - Шкільний Всесвіт

Уже більше чотирьох сторіч творчість Вільяма Шекспіра залишається актуальним для читаючої публіки всього миру. У своїх творах Шекспір втілив ідеї епохи пізнього Відродження — ідеї гуманізму, людинолюбства. Ранні п’єси Шекспіра перейняті життєстверджуючим початком, а пізні наповнені глибоким філософським змістом. Але самою відмітною рисою добутків великого драматурга, мабуть, є зображення живого життя. Всі ситуації цілком реальні й пізнавані, у трагедіях піднімаються питання життєво важливі й донині, які так і не зумів дозволити XX століття

Теми, підняті в драмах, Шекспір продовжує розвивати й у сонетах, збірник яких уперше був опублікований в 1609 році й складався з 154 сонетів. Недраматичні твори Шекспіра становлять найменшу частину його творчої спадщини, але воно не менш важливо й змістовно. Незважаючи на те що збірник сонетів усе ще виявляє сильний італійський вплив (зокрема, петраркизма), у традиційну форму сонета Шекспір вклав живий зміст переживань і роздумів. Теми сонетів різноманітні, але проте можна перелічити основні з них: насамперед, це, безсумнівно, тема любові. Причому любов ця різна, суперечлива, жагуча, бурхлива й спокійна, безмовна. Любов у Шекспіра подібна до жадібного звіра:

Так і любов

Її голодний погляд

Сьогодні вгамував до утомленья,

А завтра знову ти вогнем обійнятий,

Породженим для горенья, не для тленья.

Героїня любовного сонета Шекспіра не холодна, горда красуня аристократка, а звичайна жінка — «смаглява леді сонета». У її описі поет відмовляється від загальних поетичних штампів, це його творче кредо, «і все — таки»:

Вона поступиться тим навряд чи,

Кого в сравненьях палких оббрехали

Але проте черноокая красуня не менш підступна й віроломна; любовна лінія поета розвивається бурхливо й суперечливо. Сонети в певній послідовності становлять цілий роман із зав’язкою, кульмінацією й розв’язкою. «Смаглява леді» може й посміятися над поетом, і відіпхнути його, а потім знову понадити. Важко переживає поет ці розриви й розставання, і в середині любовного «сонетного» роману з’являються рядки, у яких відчувається безнадійність і смуток:

Клянуся до сліз, що темний колір особи

И чорний колір волось твоїх прекрасний…

Лихо не в тім, що ти особою смаглява,

Не ти чорна, чорні твоєї справи

Любовна лінія часто переплітається з мотивами дружби — ці два почуття тісно зв’язані один з одним. Віроломна темноволоса красуня займає серце не одного поета, у її мережі потрапив і друг поета:

Терзати мене тобі здавалося мало,

Мій кращий друг захоплений у той же полон

Але в цій боротьбі двох почуттів — любові й дружби — перемагають завжди дружні почуття:

Але друга ти позбав від рабської частки

И накажи, щоб я його стеріг

Я буду стражем, перебуваючи в неволі,

И серце за нього віддам взалог.

И любов тут уже не «джерело щастя», а «виродлива недуга», яким хворі й сам поет, і його нещасний друг. Недуга цей ще й компонент лиховісної атмосфери, який оточено в суспільстві ремесло поета і його друзів — акторів. Навкруги, у суспільстві:

Достоїнство, що просить подаянья,

Над простотою неправду, що глумиться,

Незначність у розкішному одеяньи

И досконалості помилковий вирок

Песимістичні настрої в сонетах незабаром знову переміняються на віру в життя, радість і надію. Ми вмираємо, але в той же час продовжуємо жити у своїх дітях:

… Ви подивитеся на моїх дітей,

Моя колишня свіжість у них жива,

У них оправданье старості моєї

ЩоНесостоялись уважає Шекспір людини, що не залишив після себе нічого, а тим більше самих головного — дітей, які повторювали б його. Краса, молодість, жвавість розуму не потрібні й марні, якщо вони назавжди зникають, умирають разом з їхнім власником. Така людина подібна до скнари, що приховує для себе одного те, що дано йому природою. Але природа зажадає від його розрахунку:

Чарівний скнара, ти привласнити рад,

Те, що дано тобі для передачі

И в грізна година, призначена долею,

Який звіт віддаси у своїх розтратах

Заклик Шекспіра — зберегти життя, передати в дітях те, що природою «дано для передачі».

Пускай з роками кров, що холоне, У спадкоємці палає знову.

И тоді людині буде не страшна смерть, йому не соромно буде за прожиті роки. Борг кожної людини — віддати за те, що дала людині природа, це його борг перед людством, перед жінкою, що народила його на світло:

И, якщо повторити не поспішиш

Свої риси, природу ти скривдиш,

Благословенья жінку позбавиш

Отже, ми бачимо, як складні, різноманітні теми сонетів. Вони народжують численні образи. Найбільш ємний, багатогранний образ ліричного героя цих віршів. Герой проходить через всі випробування — любов, ревнощі, дружбу — і щораз відкривається нам з нових сторін. Образ ліричного героя подібний до героїв письменників — романтиків. Але коло проблем постійно розширюється, розширюється й система образів: поряд зі смуглолицьою красунею, героїнею любовних сонетів і друга поета, з’являються образи юрби навколо, ліричний герой вирішує вже не тільки романтичні, але й проблеми життя й смерті, «продовження» людини в цьому житті і його існування в інший світі. Ці ідеї, які цілком відповідають епосі Відродження, наповнюють сонети глибоким філософським змістом. Особлива форма сонета дозволяє укласти в одному вірші целую історію із глибоким змістом і майже афоризмом наприкінці. Кінцеві два рядки в сонеті становлять великий інтерес: у них утримується висновок, заклик, рада, як би підсумок всьому написаному. Читаючи тільки останні рядки сонетів, можна вже наполовину представити їхній зміст і теми. Наприклад, про життя:

Ти вирізаний мистецьки, як печатка,

Щоб століттям свій відбиток передати

Хто віддає себе ж самого

Не любить у цьому світі нікого

Головна ж частина сонета складається із трьох чотиривіршів, які містять у собі часом цілий роман, захоплюючу історію життя, малюють однієї людини з різних сторож, у сонеті ставиться й вирішується, по суті, кожна проблема

Мені здається, що шекспірівський сонет поклав початок онегинской строфі (хоча вона й не ділиться на чотиривірші, але має збіг у самому римуванні, і там, і тут останні два рядки містять головний зміст). Навіть у змісті шекспірівських сонетів і ліричних відступів в «Євгенію Онєгіні» простежується деяка тематична подібність. Бєлінський назвав «Євгенія Онєгіна» «енциклопедією російського життя», а сонети Шекспіра дотепер залишаються своєрідною енциклопедією почуттів, філософських загадок і відповідей на них. Ідеї гуманізму, коло Проблем, піднятих у сонетах Шекспіра, — це воістину вічні цінності. Шекспірівські образи завжди будуть залучати своєю силою почуттів, страстей, жвавістю характерів і правдоподібністю, будь те Гамлет, Отелло або «смаглява леді сонета».