recenziya na knigu elizabet gilbert ye molitisya lyubiti recenzii - Шкільний Всесвіт

Буває так, що з волі случаючи в руках виявляється книга, що не входить у сферу вже сформованих читацьких інтересів. Напис «бестселер» на обкладинці й той факт, що автор є популярною нью — йоркською письменницею, явно не вселяють довіри. Перша думка — прочитати під час відпустки, тому що в літаку або на пляжі однаково не здолати серйозну й потребуючі зосередження літературу

Саме так я й надійшла й виявилася приємно здивована. Стиль і манера викладу зовсім не походили на оскому, що набила, «глянсову» літературу. Емоційна щирість автора зашкаливала, а відчуття, що ця книга «про мене й для мене написана», наростало й ставало всеохоплюючим. Здавалося, що авторові вдалося проникнути в такі куточки свідомості й розкрити такі мотиви, думки й відчуття, які далеко не завжди усвідомлюються, але становлять саму основу людського існування

Криза середнього віку, що виразився в небажанні приймати суспільні стереотипи й жити розміряної, упорядженої, але заздалегідь розписаної за чужими правилами життям, спричинив катастрофу міцним шлюбу, що вважався, розпачливі спроби врятуватися від самітності в безодні нового роману й, як наслідок, депресію й спустошеність

У такому стані Элизабет приймає головне рішення у своєму житті: відправитися на пошуки себе, відкрити в собі божественну сутність — джерело радості, гармонії й насолоди. І Лиз відправляється в тривалу подорож, вирішивши за рік відвідати три країни. По забавному збігу всі вони в англійській мові починаються з букви “I”: Італія, Індія й Індонезія — і це зайвий раз переконує героїню, що вона перебуває на вірному шляху в пошуках свого Я

Наскільки ж не схожими один на одного виявилися три частини її подорожі! В Італії Элизабет учиться одержувати почуттєву насолоду від життя, не випробовуючи каяттів совісті: рясно поглинає гастрономічні страви й учить італійський — «найкрасивіша й еротична мова й світі», а вільний час гуляє по Риму — місту, девізом якого є слово «секс».

Але от чотири місяці за, і обстановка радикально міняється. На зміну сонячної й почуттєвої Італії приходить строгість і самота індійського ашрама. Тут зібралися послідовники відомої індійської гуру для занять йогою, медитації й самовдосконалення. Лиз має бути поринути в безодню своїх переживань і остаточно розібратися в тих відносинах, які принесли їй стільки болю. Але навіть ця, мабуть, найглибша й серйозна частина оповідання читається легко й невимушено завдяки тонкій іронії, з якої авторові вдається описувати як минулі невдачі, так і мінливості на шляху до освоєння древніх йогических технік

Покинувши ашрам набагато більше цілісним, а головне — щасливою людиною, Элизабет робить зовсім вуж надзвичайний учинок: вона відправляється жити на Бали, у гості до старого — лікареві, якого бачила всього один раз пари років тому. Він ворожив їй тоді по руці й пророчив, що вона повернеться й буде вчити його англійському

Ексцентрична й схильна до эзотерике Лиз вирішила виконати веління долі. І саме тут, на Бали, їй випала можливість застосувати нове розуміння себе у відносинах з іншими людьми, зіставити гармонічне самовідчуття з почуттями навколишніх. Чи треба говорити, що їй це вдалося?