Читаючи книгу, я увесь час намагався зрозуміти, чому автор назвав її саме так. Моторошно голосно й загранично близько — дуже своєрідна назва книги, і складно придумати краще. Може бути, воно говорить нам про катастрофу, що відбулася в Нью — Йорку одинадцятого вересня дві тисячі першого року? Це було моторошно голосно, і в той же час загранично близько для кожного. А от чому, складно сказати

Може завдяки ЗМІ, які кілька днів безперервно віщали по всіх телеканалах і радіостанціям про що произошли. Може завдяки тому, що… Ні, це слово не підходить. Скоріше через те, що це був теракт, спрямований на величезну кількість мирних людей, і через усвідомлення того, яке число жителів Нью — Йорка, і не тільки Нью — Йорка, втратили в той момент своїх близьких. Я пам’ятаю, як прийшов додому з вулиці, і мама підкликала мене до себе в кухню, де перебував телевізор. Її особа була покрита слізьми. — Мамів, що трапилося? — з величезним хвилюванням у голосі запитав я. — Дивися! — сказала вона, і вказала пальцем на телеекран, де палали вежі — близнюки

Так, це була світова трагедія. Але тоді було складно до кінця відчути той біль, що вона принесла людям, чиї рідні або друзі загинули в той воістину жахливий день. Не знаю, чи хотів автор книги Джонатан Сафран Фоер нагадати або показати трагедію людей, але думаю, що вийшло в нього це загранично добре. Думаю, що слово «загранично» засіло в багатьох головах, після прочитання роману. Я не виключення. Не зауважуючи сам того, у розмовній мові в мене мимоволі стало проскакувати «загранично». Воно як ніколи краще показує визначеність змісту наступного за ним слова

Фоер у своїй книзі «Моторошно голосно й загранично близько» розповідає історію загранично близьких людей. Оскар Шелл — син Томаса Шелла, що одинадцятого вересня ранком виявився не в тім місці, як і тисячі інших людей. Томас Шелл і його дружина, як мені здалося — самі не розкриті персонажі книги. Напевно, тому, що від їхньої особи не йде оповідання. Але зате інші досить добре розкриті. Приміром, Оскар Шелл. Звичайно, повно читачів, які порахують, що дитина загранично розумна для свого років. Але, мені здається, що це почасти через заздрість, що ні вони, ні їхні діти не настільки розумні й допитливі

Упевнений, що більшість людей не знають того, що й чудовий Оскар. Я не виключення, тому що почерпнув із книги багато чого, і думаю, що такі діти є. Звичайно, є. Я сам дуже допитливий, але в моєму дитинстві не було інтернету, але були чудові енциклопедії — мої улюблені книги в дитинстві. Від кірки до кірки, і я знав багато речей, яких не знала моя мама. «По — перше, — сказав він, — я не розумніше тебе, а просто більше знаю, оскільки я старше. Батьки завжди знають більше дітей, зате діти завжди розумніше батьків».

Може бути, назва в книзі мало сенс, як моторошно голосна друга світова війна й загранично близька для Томаса Шелла старшого і його дружини, тобто бабусі Оскара. Мені здалося забавним, що її ім’я, також як і ім’я матері Оскара, жодного разу не згадувалися в книзі. Єдине, що стало відомим під кінець, так це те, що бабусине дівоче прізвище було Шмидт. Може, це так патріархальне домінування було виражено? Загалом, я так і не зрозумів. Недостачі імен не відчувалося, але дочитавши книгу я задумався, а як же їх кличуть? По чоловічій лінії все імена повторювалися багаторазово (навіть ім’я батька бабусі, на відміну від ім’я її матері).

Томас Шелл і його дружина — два персонажі, які вражають своєю відвертістю й незвичайною історією любові. Дідусь Оскара був із самого дитинства закоханий у Ганну, сестру бабусі. Ім’я Ганна згадувалося неодноразово. Єдине, що Ганну відрізняло від її сестри й дружини племінника, так це те, що вона була мертва й незаміжня за Шеллом. Може Шеллы були шовіністи? Загалом, любов до Ганни в нього залишилася на все життя. Я згадую, з яким трепетом він розповідає про неї, нібито це відбулося прямо зараз, а не величезна кількість років тому. Ганна загинула, коли в лютому 1945 року бомбили Дрезден. Загинув і її батько. Сестра вижила, і виїхала в Нью — Йорк, де на її шляху в другий раз з’явився Томас. Історія їхньої любові трагична.

По — перше, після війни, коли Томас прилетів у Нью — Йорк, він став втрачати голос. Спочатку деякі слова, а потім і всі інші. Останнім словом було «Я». Він був змушений писати в блокнотиках, у зошитах, на обривках газет, на частинах тіла, на серветках і на шпалерах те, що хотів сказати людині. Це моторошно сумно й загранично зворушливо.

Коли я прочитав: «Вона простягала до мене руку, що я не знав, як взяти, і тому поламав їй пальці своїм мовчанням…» — я розколовся, але не в тому розумінні, що засміявся. По — друге, Томас Шелл, як і багато чоловіків, як і я, у тому числі, хотів зі своєї жінки виліпити ідеал. Він скульптор, і ліпив зі своєї дружини Ганну. Він хотів бачити в ній НЕЇ. По своєму досвіді знаю, як нелегко ліпити ідеал з того, що здається настільки не ідеальним, і як легко тим самим скривдити свою «скульптуру». Адже його (ідеалу) по суті, немає. Є ідеальні спогади й неідеальне сьогодення

Потрібно переступити через це. Томас Шелл переступив, але не зовсім так, як хотілося б йому й всім іншим. Він вирішив, що якщо він піде від своєї дружини, те все обійдеться. Він не хотів мати дітей ні від кого, крім Ганни. І не хотів, щоб дружина завагітніла. Але це трапилося. «Що це значить — хотіти дитини? Я прокинулася один раз ранком і зрозуміла порожнечу усередині себе. Я зрозуміла, що можу зневажити своїм життям, але не життям, що буде після мене». У підсумку Томаc залишив свою дружину й свого ще не народженого сина. Він не хотів, щоб син був схожий на нього, але гени відсутністю батька не видалиш. Томас писав йому (синові). Це були чудові листи «Моєму синові».

Через безліч незабутніх історій автор передає внутрішній мир кожного героя своєї книги. Вони загранично щиросердечні. Я ніколи не забуду той момент у книзі, коли бабуся друкувала на машинці свої мемуари, і її чоловік робив вигляд, начебто там щось написане. Він не хотів їй брехати, не хотів віддавати, але виходило, як говорив він сам, «всі завжди не так, як хотілося б». Вона сказала йому, що зір «поршивит», а він подумав, що вона зовсім нічого не бачить. Це звичайне нерозуміння в кожній родині показано як не можна краще. Через такі крайності, Фоер інтерпретує реальність моторошно емоційно. Шлюб Томаса Шелла старшого і його дружини моторошно голосний у плані відносин і безмовності чоловіка, і загранично близький для них самих. Як мені здалося, вони і є ідеальна пара. Скульптор і його незавершена скульптура

Може бути, у назві книги криється моторошно голосна трагедія й загранично близька втрата для маленького чоловічка, як Оскар Шелл? Все це не могло не торкнутися моїх «хмарочосів» у душі. З перших рядків я заздрив його (Оскара або автора) винахідливості. Всі ці «бабай», «резервуари для сліз», «ліжка з виїмками для однієї руки», «микрофончики усередині нас», «підземні цвинтарі», «швидкі допомоги з екраном зверху» і багато ще чого просто приводили в захват і змушували мене посміхатися. Цей герой просто чудовий. Він грає в «Гамлеті» Йорика, що мене спочатку здивувало, тому що Йорик не персонаж. Про нього всього лише говорять у п’єсі, як про померлому. Але далі все стало на свої місця

Я думаю, що це було не випадковим. Те, що він пропустив розподіл ролей, говорить про те, що цій дитині їсти чим зайнятися. І що в п’єсі можна ЗІГРАТИ навіть Йорика. Оскар вражає своїм нестандартним і дитячим підходом до всього. Він любить точність, а значить науку. Його листа до знаменитих людей (Стивен Хокинг, Ринго, професор Кейли, Ажейн Гудал) показують нам позамежну близькість або доступність таких людей. Оскар відкриває нам те, що вони такі ж люди, як і ми, і що вони також мають потребу в спілкуванні, просто ми ніколи навіть і не намагалися имписать.

Що стосується історії із ключем і пошуком замка для нього, те це просто превосходнейшее рішення для сюжету й введення в нього нових персонажів і історій. Адже насправді як все просто. Виявляється, коштує всього лише взяти список людей з одним прізвищем, відвідати їх, і ти довідаєшся безліч чудових і цікавих особистостей. Кожна людина унікальна, і я в цьому вужі не однократно переконуюся

Моторошно голосна й загранично близька книга — це утвір чудового молодого автора Джонатану Сафрана Фоера. Після прочитання якої, мені схотілося знайомитися з усіма незнайомцями підряд. Після прочитання якої, у мене залишилося більше позитивного, чим негативного. І навіть після цього загранично зворушливого «знизав плечима як тато» я скажу, що книга для мене більше мила, чим трагичная. Також я хочу додати, що це просто замечательнейшая книга в тім плані, тому що змушує цінувати своїх близьких і рідних. Адже може бути, ви говорите з ними сьогодні востаннє, а завтра буде «найгірший день».

Що ж стосується виконання книги, те неможливо не оцінити верстку. Ілюстрації, порожні сторінки, сторінки з парою слів — це відмінно передає дух книги. Але є одне «але», хоч мене й дуже захоплювало приблизно на кожній сторінці одна загранично варта пропозиція, і я його виписував куди — небудь, але все — таки ефект присутності малуватий. У цій книзі я був глядачем, а не учасником. Може, так і замислювалося, але мені це не дуже по душі

Я люблю, коли стаю героєм книги — тоді почуваєш роман набагато сильніше. Мене не настільки «загранично» торкало, щоб я почував вагу в очах від накату сліз і прискорене серцебиття. Це сугубо моє. Особисте. Лише Ремарк міг змусити мене переживати так, що мені це не подобалося й одночасно захоплювало до божевілля. І я не говорю, що шукав тут таких же відчуттів. Просто мені не вистачало якоїсь включенности в них життя

Книга закінчилася «падінням» нагору людини з вікна вежі — близнюка й тим, що хлопчик повернув час назад. Це божевільна мрія кожної людини. Можлива в наших думках, але не здійсненна в реальності. «Я б сказав: «Тат?» задом наперед, і це пролунало б, як звичайне «Тат». Не зрячи слова «мамів» і «тат» навпаки звучать також, вірно?